Intervju: Lisa Nordgren om normer och mäns underkläder

Foto: Lisa Nordgren

Foto: Lisa Nordgren

Jag hittade Lisa Nordgrens instagram för ett tag sedan där hon presenterar ett projekt som heter "Norms, men and sexy underwear". Projektet väckte min nyfikenhet så jag kontaktade Lisa för att få veta mer. 

Hej Lisa, vill du börja med att berätta lite om dig själv? 
Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med något kreativt och under gymnasiet bestämde jag mig för att bli designer. Så efter studenten flyttade jag från Göteborg till Malmö för att studera produktdesign. Där insåg jag att jag föredrar att arbeta användarcentrerat och normutmanande, oftast med fokus på genus. Sedan är det inte så viktigt för mig vad för typ av produkt jag designar i slutändan. Efter examen började jag studera en master i design vid Högskolan för Design och Konst i Göteborg och nu i september ska jag påbörja mitt andra och sista år där. På fritiden myser jag gärna i soffan med antingen en film, ett tv-spel eller ett ritblock framför mig eller fikar med vänner.

Vad betyder normkreativitet för dig? 
Normkreativitet för mig är att förstå hur och varför en produkt ser ut och fungerar som den gör och vilket samband den har med historien och dagens samhälle. Sedan utgår man därifrån för att kunna ta fram en bättre lösning. Jag tycker även att normkreativ design ska vara utmanande men inte alltför extrem för då når man inte ut till den stora massan.

Varför tror du att normkreativitet behövs? 
Först kom jag i kontakt med normkritisk design som handlar om att kritisera, diskutera och uppmärksamma skadliga normer inom design. Personligen är jag väldigt lösningsorienterad så jag föredrar när man även kommer med ett nytt förslag och inte ”bara” påpekar problemet. Jag tror även att för att kunna förändra skadliga normer i samhället och inom design så behövs det konkreta exempel och lösningar som folk kan ta till sig eftersom det kan vara svårt att föreställa sig hur något skulle kunna vara innan man upplevt det själv. Jag ser det som att vi designers har ett ansvar att utveckla produkter och tjänster som främjar en mer inkluderande och normutmanande marknad.

Hur uppkom idén till ditt projekt om normer och mäns underkläder?
Jag visste att jag ville designa en produkt riktad till vuxna som utmanade dagens genusnormer och samtidigt var en kommersiellt gångbar produkt. Så slog det mig att man inte direkt pratar om sexiga underkläder till män. Jag upptäckte att det inte finns så många alternativ om man som kalsonganvändare vill ta på sig något mer spännande än ett par boxershorts i bomull men inte riktigt är bekväm i ett par stringkalsonger. Med det här projektet vill jag dels erbjuda ett alternativ som tänjer på gränserna för vad som är socialt accepterade underkläder för män och samtidigt uppmärksamma att kvinnor betydligt oftare förväntas vara den sexiga.  

Foto: Lisa Nordgren 

Foto: Lisa Nordgren 

Vilken är din största lärdom från projektet? 
Att vad folk tycker är sexigt är otroligt subjektivt! För mig är det alltid viktigt att kommunicera med och inspireras av målgruppen, så genom hela projektet genomförde jag intervjuer med både män och kvinnor där vi pratade om vad för typ av plagg de hade kunnat tänka sig att använda eller vad de ville se sin partner i. Som designer strävar man ju ofta mot att hitta en lösning som fungerar för så många som möjligt men här blev det väldigt tydligt att det inte skulle gå att ta fram ett par kalsonger som alla tyckte var sexiga. Det var framförallt spetsen som folk hade delade åsikter om och därför tog jag fram en minikollektion som erbjöd olika material att välja på.

Har du några planer på att sälja in kalsongerna till någon klädkedja eller börja producera dem själv? 
Som det ser ut just nu har jag inga konkreta planer på att göra det men jag gillade verkligen att arbeta med här projektet så det är mycket möjligt att jag kommer försöka ta det vidare längre fram.

Har du någon förebild eller projekt du vill tipsa om som kan inspirera andra? 
De två designers som har inspirerat mig mest är Karin Ehrnberger och Marcus Jahnke. Ehrnberger har varit med i flera jätteintressanta normkritiska projekt, Androstolen för att nämna ett, som lyckats skapa diskussion även utanför designvärlden. Jahnke visade med sin hantverkskilt att det går att skapa normutmanande produkter som faktiskt säljer.

Tack Lisa för dina kompetenta och inspirerande svar! För att kontakta Lisa eller se mer av vad hon skapat gå in på lisanordgren.com eller hennes instagram där hon heter lisanordgrendesign .